Hvilket lån skal du vælge?

Hvilket lån skal du vælge?

Det er en stor beslutning at købe bolig. Og sandsynligvis også en af de største økonomiske beslutninger, som du kommer til at tage. Det er en kompleks proces med begreber, udtryk og beregninger, som kan være svære at forholde sig til – specielt hvis du er førstegangskøber. Her er tre gode råd, når du skal træffe beslutning om hvilket realkreditlån du skal vælge.

Realkreditlån

 

Variabel eller fast rente?
Fordelene ved fast rente er, at ydelsen ikke påvirkes af renteændringer. Men omvendt så betaler du ofte også mere for at få den sikkerhed.

Kort sagt, så er fast rente for dig, der ikke kan leve med større udsving i det beløb, du skal betale. Og variabel rente er for dig, der godt kan leve med udsving, hvis det i sidste ende kan give et billigere lån.

Og husk, at du altid kan spørge din rådgiver, om der er udsigt til rentefald- eller stigninger m.m., så du kan have det forhold med i dine overvejelser!   

Lån med eller uden afdrag?
Vil du have dit lån betalt af hurtigst muligt, skal du afdrage fra start – altså betale af på din gæld. Har du derimod brug for mere luft i budgettet, kan du vælge kun at betale bidrag og renter i en periode på op til 10 år – og så først begynde at afdrage herefter. Der er dog den ulempe, at bidragssatsen stiger en smule, når du ikke afdrager. Så samlet set bliver lånet dyrere, men på den korte bane får du mere luft økonomisk – til fx at betale af på anden gæld.

Kort eller lang løbetid?
Om du skal vælge lang eller kort løbetid er meget simpelt:

Kort løbetid = billigst i længden, men dyrest nu og her
Lang løbetid = dyrest i længden, men billigst nu og her

Med kort løbetid betaler du meget i ydelse hver måned, men bliver til gengæld hurtigt færdig med at betale af - og dermed også med at betale renter.

Med lang løbetid betaler du mindre i ydelse hver måned, men er til gengæld også længere tid om at få lånet betalt af - og kommer på den måde til at betale mere i rente samlet set.