Forældrekøb – kan det betale sig?

Forældrekøb – kan det betale sig?

Hvis dit barn skal studere i en af de store uddannelsesbyer, bør du overveje at købe en lejlighed, som dit barn kan leje sig ind i. Det giver i mange tilfælde nogle økonomiske fordele, som vi gerne vil rådgive dig om. Men der er også andre aspekter, som er værd at tage med i overvejelserne.

Her er 6 grunde til, at forældrekøb er en god idé

1. I en situation, hvor man står og skal starte på et nyt studie, kan det være meget stressende og forstyrrende ikke at have styr på sin boligsituation. Og det er ikke nogen hemmelighed, at det ikke er nemt at finde en lejebolig i landets største byer. Det kan tværtimod være utrolig svært, da der er SÅ mange mennesker om buddet. Er man derimod på købemarkedet, er det en helt anden snak, da det er væsentligt lettere at finde en bolig, der er til salg end en, der er til leje. Og der er mange flere muligheder at vælge imellem – selvfølgelig afhængig af, hvilken økonomi, du har.

2. Den husleje, dit barn kommer til at betale, vil højst sandsynligt være lavere, hvis det er dig, der betales til – frem for hvis det er en ekstern udlejer. En udlejer har jo til formål at få en pæn fortjeneste på det, hvor det for dig måske er fint nok, at det bare ”løber rundt”, eller at du kun får en lille fortjeneste. Og det vil jo så i sidste ende resultere i en lavere husleje til dit barn.

3. Er det en større lejlighed, kan dit barn overveje at leje en del af lejligheden ud – fx til en ven eller blot en anden af de mange boligsøgende. På den måde kan du også hjælpe en anden boligsøger i nød, samtidig med at huslejen bliver mindre for dit barn – det kan ovenikøbet være, at du kan gøre en ekstra fortjeneste på det alt afhængig af, hvad du sætter prisen til den ekstra lejer til.

4. Når du har en bolig, du lejer ud, betaler du ikke ejendomsværdiskat – det er også en væsentlig skattemæssig fordel, der er værd at tage med i overvejelserne. Der kan i øvrigt også være andre skattemæssige fordele ved forældrekøb.

5. Vil du sælge boligen igen, er det nøjagtig ligesom, når du sælger en almindelig bolig. Dog har du den fordel, at du har muligheden for at sælge boligen til dit barn til en pris på 15 % under den offentlige vurdering.

6. Et forældrekøb kan på sigt måske også ende med at blive dit eget hjem engang. Hvis dit barn vælger at bosætte sig fast i studiebyen efter endt studie – fx fordi, han eller hun får job der – har du jo også muligheden for selv at bosætte dig i dit forældrekøb og dermed komme tæt på børnene (og måske børnebørnene på sigt).  

Har du spørgsmål?
Kontakt din rådgiver, hvis du har spørgsmål

Find rådgiver

Gode råd fra vores rådgiver

  • Overvej forældrekøb, selvom du ikke er millionær. Det kræver måske mindre, end du tror, at hjælpe dit barn.
  • Vær opmærksom på, at du gør det rigtigt. Ellers kan fordelen ved forældrekøb fordufte.
  • Snak med os, inden du beslutter dig. Et forældrekøb påvirker din totale økonomi, så få et overblik først.