Skip to Main Content
Skrevet d. 16. januar, 2025
Finansiel vejrudsigt 2

Dansk økonomi i 2025: Robust fundament trods global usikkerhed

Trods krig, krise og konflikter på den internationale scene, står dansk økonomi stærkt, og danskerne har generelt råderum til at realisere deres drømme. Men hvordan ser det ud i 2025? Hvor bevæger renten sig hen, hvad sker der på boligmarkedet, og kan det betale sig at sætte sine sparepenge i aktier eller obligationer? Fynske Banks finanschef Karsten Kjelde, investeringsrådgiver René Andersen og boligansvarlig Heidi Nordquist giver dig her et økonomisk overblik over forventningerne til 2025.

Når rådhusklokkerne ringer et nyt år ind, stopper mange af os op og tænker over drømme og mål for fremtiden. For nogle handler det om mere tid med familien, en lang rejse eller en ny bolig.

For andre drejer det sig om at skabe mere frihed i hverdagen.

Fælles for alle forhåbningerne er, at de helst skal blive til virkelighed, når dagligdagens rutiner melder sig.

Heldigvis ser 2025 økonomisk lovende ud for mange danskere.

Det skyldes især, at dansk økonomi har vist sig yderst robust, selv om 2024 i høj grad var præget af global usikkerhed og politisk uro på den internationale scene.

2025 har også fået en turbulent politisk start med blandt andet den kommende amerikanske præsidents opsigtsvækkende udmelding om Grønland. Alligevel står vi på et stærkt økonomisk fundament i Danmark.

Danskerne har rekordstore opsparinger – ofte uden at vide, hvad de skal bruge pengene på, og selv om væksten i Europa halter efter andre kontinenter, går det godt i Danmark.

Men hvad skal vi egentlig forvente os af 2025, når det kommer til renter og udviklingen på boligmarkedet? Hvordan kommer de danske aktier til at udvikle sig? Og hvad betyder det for den økonomiske udvikling, at der ikke umiddelbart er udsigt til en afslutning på krigen i Ukraine, og at Donald Trump om få dage bliver indsat som USA’s præsident igen?

Det giver Fynske Banks finanschef Karsten Kjelde, investeringsrådgiver René Andersen og boligansvarlig Heidi Nordquist deres bud på i Fynske Banks økonomiske forventninger på 2025.

Fin vækst i Danmark

Danmark har oplevet markant højere vækst end resten af Europa i 2024.

Mens EU samlet blot havde en vækst på 0,8 procent, har vi i Danmark ligget på 3,1 procent. Erhvervslivet er solidt, og privatforbruget fornuftigt, mens man for eksempel i Tyskland har haft oplevet stilstand og kæmper med krise i den vigtige tunge industri. Det har vækst i Sydeuropa ikke kunnet opveje.

- Men der er også potentiale i den europæiske økonomi. En stærk dollar gør europæiske varer billigere i USA, hvilket kan styrke eksporten. Samtidig kan en eventuel ny politisk kurs i Tyskland med mere vækstorienterede tiltag give et nødvendigt løft til Europa, siger Karsten Kjelde.

Faldende renter

Renterne har været kendetegnet ved meget store udsving de senere år, hvor vi er gået fra negative renter og et brandvarmt boligmarked til store rentestigninger og deraf følgende opbremsning.

2025 ser ud til at byde på fortsat faldende renter. Det giver mange boligejere mulighed for at omlægge deres lån til en lavere rente og spare penge.

- Vi har set, at mange boligejere har lurepasset længe, fordi de har håbet og troet, at renten ville falde endnu længere ned, men nu er det måske ved at være tid til at slå til. Der er ikke udsigt til, at vi får et 3-procents-lån i spil i år, og der er ingen grund til at vente yderligere med at lægge sit lån om, hvis det giver mening allerede nu, siger Heidi Nordquist.

I Fynske Bank forventer vi - i lighed med andre eksperter - stigende aktivitet på boligmarkedet i 2025.

Aktier og investeringer

Det globale aktiemarked klarede sig flot gennem 2024 trods massiv uro på den storpolitiske scene. Det skyldes ikke mindst høj vækst i USA i et år, hvor den amerikanske økonomi overraskede positivt.

Verdensindekset MSCI AC Wold leverede et imponerende afkast på 26,9 procent (i DKK), men afkastmæssigt har 2024 været et kludetæppe af store forskelle på både regioner og sektorer.

Årets højdespringer har været det amerikanske aktiemarked. Det nordamerikanske aktiemarked gav investorerne hele 32,9 procent i afkast, mens det danske OMXC25 Cap indeks var blandt bundpropperne med kun 0,6 procents fremgang især trukket ned af den grønne sektor med Vestas i spidsen. Vindmøllegiganten faldt med over 50 procent og endte som årets suveræne bundskraber i C25-indekset.

Kort før jul fik mange danske investorer også lidt af en mavepuster, da Novo-aktien pludselig faldt over 20 procent på én dag, efter at den danske medicinalvirksomhed offentliggjorde nye resultater af forsøg med vægttabsmidlet Cagrisema.

Siden rettede aktien sig noget, men Fynske Banks investeringsrådgiver René Andersen vurderer, at faldet alligevel har fået mange danske investorer til at tænke sig om.

- Der er en voldsomt stor koncentration i Danmark på Novo-aktier. Rigtigt mange danskere har mellem 20 og 40 procent af deres investerede midler i Novo, og så har man reelt ikke nogen risikospredning. Det er gået godt i mange år, men i takt med, at Novo er steget, er koncentrationen kun steget endnu mere, så det kan faktisk være en sund læring for investorerne, at man skal sørge for en vis spredning, siger René Andersen.

Han håber, at faldet kan få nogle investorer til at sikre større risikospredning. Noget, 2024 virkelig har vist værdien af.

Det er første gang i 10 år, at de danske aktier samlet set stort set ikke er steget, mens amerikanske it-aktier er steget 35 procent.

- Det er en enorm forskel, og mange af de danske investorer ligger med en ekstrem overvægt af danske aktier. Derfor kan det være en god idé at kigge på sin risikospredning og vurdere, om man har sammensat sin portefølje fornuftigt. Der er en stor tendens til, at de danske investorer, som investerer på egen hånd, ligger i nogle ganske få aktier. På den måde påtager man sig en stor risiko, påpeger Karsten Kjelde.

Han tror på positive afkast for 2025, men er knap så optimistisk som de investorer, der forventer afkast på 13 procent på amerikanske aktier og 16 procent på europæiske.

- Det er i forhold til vores vurdering til den høje side, men der er mange ting, som taler for, at aktierne stiger i 2025. Virksomhederne tjener gode penge, der er høj, global vækst, og de korte renter fortsætter med at falde. Til gengæld oplever vi stor geopolitisk uro, men situationen var nogenlunde den samme for et år siden, og alligevel fik vi meget høje, globale afkast i 2024, siger Karsten Kjelde.

Han tror fortsat på både de danske og europæiske aktier, selv om de haltede langt efter de amerikanske i 2024.

- Efter et år, hvor det amerikanske marked har haft den ene lukkerekord efter den anden, vil der på et tidspunkt komme en korrektion på de amerikanske markeder. Om det bliver i 2025, er svært at sige. Omvendt er de europæiske aktier forholdsvis billige og har et højt afkastpotentiale, vurderer René Andersen og Karsten Kjelde.

Lige som i 2024 er der udsigt til, at man kan opnå et positivt afkast ved at investere i obligationer i 2025.

Samlede forventninger til 2025:

Trods masser af geopolitisk uro står dansk økonomi stærkt.

Arbejdsløsheden er lav, inflationen er faldet, og væksten herhjemme ligger pænt over det øvrige Europa. Samtidig er renten faldet, og der er udsigt til, at den bliver sat yderligere ned.

Det er lovende for boligmarkedet, og danskerne er godt polstrede og kan med fordel tjekke, om de har spredt deres risiko tilstrækkeligt i forhold til både pensionsopsparinger og de frie midler, de har sat i aktier.

- 2025 tegner lovende for dansk økonomi, men det ligner også et år med store forskelle på, hvordan økonomiske valg kan påvirke vores liv. Uanset om du overvejer at omlægge lån, investere mere strategisk eller realisere store drømme, kan det være værd at tage en snak med din rådgiver i Fynske Bank, siger Karsten Kjelde.

Økonomi handler ikke kun om tal. Det handler også om at skabe muligheder.

Finansiel vejrudsigt 1