Skip to Main Content
Skrevet d. 25. november, 2024
Porsmose Tæt På 2

Som nyuddannet lic.phil. i landskabshistorie blev Erland Porsmose i 1980 ansat i en deltidsstilling som museumsinspektør på Kerteminde Museum.

Dengang var museumsbygningen i en sørgelig forfatning, besøgstallet lå årligt på omkring 2000, og museumsforeningen havde knap 100 medlemmer.

Da Erland Porsmose i slutningen af 2023 gik på pension efter 43 års vedholdende og dedikeret arbejde for de østfynske museer, var antallet af medarbejdere steget til 100 svarende til 55 fuldtidsstillinger, den årlige drift lå på 28 millioner kroner, og Østfyns Museer bestod ud over museumsbygningen i Kerteminde også af Johannes Larsen Museet, Vikingemuseet Ladby, museumsbutikken Høkeren, Borgmestergården i Nyborg og Nyborg Slot.

Gennem alle årene har Erland Porsmose været en central figur, som har drevet udviklingen frem og altid været optaget af også at formidle kunsten og historiens betydning til andre. Oplagte nedslag i karrieren er oprettelsen og udviklingen af Johannes Larsen Museet, overtagelsen af det nuværende Vikingemuseet Ladby ved Kerteminde og Erland Porsmoses rolle som en af hovedaktørerne bag idéen om at genskabe den gamle kongeborg og gøre Nyborg Slot til en museumsattraktion på internationalt niveau.

Erland Porsmose har desuden udgivet en lang række bøger og publikationer.

Den indsats blev han fredag hædret for med Fonden for Fynske Bank Prisen, som efter Erland Porsmoses eget ønske blev uddelt på Birkhovedskolen i Nyborg foran skolens to 4. klasser.

Formidlingen – især til børn – har altid fyldt meget for Erland Porsmose, og i sine år som direktør for Østfyns Museer var der i gennemsnit 200 skoleklasser på besøg om året, hvilket svarer til rundt regnet én på alle hverdage.

- Når man er så privilegeret at have et arbejdsliv, der drejer sig om kunsten og historiens betydning for og bidrag til samfundet, har man også en naturlig forpligtelse til at formidle den viden. Børn og unge har i den forbindelse spillet en særlig rolle for mig, fordi det er her, man har muligheden for at give de kommende generationer en vigtig ballast i forhold til at opdage og forstå, hvor interessant historien er, og hvad den kan bruges til, forklarer Erland Porsmose.

Han har derfor ønsket, at de 100.000 kroner, som følger med Fonden for Fynske Bank Prisen skal gå til at inddrage alle fjerdeklasser i Nyborg og Kerteminde Kommune i forårets 500-års jubilæum for Nyborg som fast residensby for hoffet.

- I middelalderen drog kongen, hoffet og centraladministrationen rundt til kongerigets 40 rigsborge, hvor kongen gjorde magten synlig og personlig og holdt sin højesteret. Efterhånden som hoffet voksede, krævede det et følge på 100-300 vogne at transportere kongemagten rundt, og i maj 1525 besluttede kongen og rigsrådet sig for at vælge en fast residensby, hvor kongen kunne have sin ”mesten residens”, som det hed, fortæller Erland Porsmose.

Valget faldt på Nyborg, og det fik stor betydning for byen. Den gamle middelalderborg blev renoveret og istandsat, byen fik ny befæstning og landport, ny turneringsplads og skibsbro foruden en kongelig dyrehave, og den 500 år gamle beslutning har derfor stadig betydning for Nyborg.

Porsmose Mobil

Derfor skal jubilæet markeres.

- Idéen er at opfordre 4. klasserne Nyborg og Kerteminde til at deltage i en uhøjtidelig konkurrence om at markere jubilæet ved at skabe et fælles værk, som illustrerer eller markerer begivenheden. Værkerne udstilles på Borgmestergården i Nyborg til foråret, så publikum kan se dem, siger Erland Porsmose.

De tre bedste bidrag bliver præmieret med henholdsvis 25.000, 15.000 og 10.000 kroner, mens resten af Fonden for Fynske Bank Prisen går til undervisningsmateriale, rundtur for en museumspædagog eller kunster og til at arrangere udstillingen.

Fynske Banks afdelingsdirektør i Nyborg, Malene Givskov, har ikke været i tvivl om, at prisen skulle gå til Erland Porsmose.

- Erland Porsmose har i mere end 40 år arbejdet utrætteligt for at bevare og formidle den østfynske kulturarv. Han har sin meget store andel i, at Johannes Larsen er blevet den succes, det er, og han har spillet en afgørende rolle i at genskabe Nyborg Slot som en attraktion af international karat. Det fortjener i den grad anerkendelse. Den måde, han vælger at bruge pengene på, viser samtidig, hvilken stor ildsjæl, han er, siger Malene Givskov.

Erland Porsmose fik i forbindelse med prisen desuden et unika-fad produceret af kunstnerne Hans Syberg og Grete Hansen, der hver især var barn af de berømte Fynbomalere Anna og Fritz Syberg og Peter Hansen.

Kort om Erland Porsmose:

Erland Porsmose er dr. Phil i landskabshistorie og blev i 1980 leder af Kertemindeegnens Museer.

Han var dybt involveret i oprettelsen af Johannes Larsen Museet i 1985 og stod også ved roret, da det nuværende Vikingemuseet Ladby blev overdraget fra Nationalmuseet.

I 2009 blev han direktør for Østfyns Museer, som blev til ved en fusion mellem Nyborg og Kertemindes Museer. Derefter blev fokus i høj grad rettet mod det store slotsprojekt på Nyborg Slot.

Har udgivet en række publikationer og bøger, deriblandt biografien ”Johannes Larsen. Menneske, kunster og naturoplevelser”, Tre Swaner. Christine, Sigurd og Lars Swane, og biografien om den fynske maler Fritz Syberg og senest flere værker om Nyborgs vigtige plads i Danmarkshistorien.

Trådte med udgangen af 2023 tilbage som direktør for Østfyns Museer og har derfor fået mere tid til forskning og formidling. Han er desuden projektmedarbejder på deltid og arbejder med slotsprojektet og Nyborg Slot som verdensarv.

Kort om Fonden for Fynske Bank Prisen

Fonden for Fynske Bank uddeler hvert år fire priser på Fyn og i Østjylland.
Baggrunden er et ønske om at belønne gode initiativer og entusiastiske ildsjæle i de lokalområder, som Fynske Bank er en del af.

Fonden for Fynske Bank Prisen blev uddelt for første gang i 2018, og med prisen følger et særligt kunstværk og 100.000 kroner, som modtageren skal give videre til et godt formål.