
Studerende skaber håb for den grønne omstilling
Efter 25 timer fyldt med intens brainstorming, byggeprocesser og videopræsentationer blev Circular Design Camp afsluttet med et awardshow, hvor de studerende fik stor ros for deres energi, nytænkning og løsninger, som giver håb for en grønnere fremtid. Fonden for Fynske Bank har støttet Circular Design Camp med en donation på 50.000 kroner, og erhvervscenterdirektør Michael Sabro-Lippert var derfor på scenen for at hylde vinderne af årets hovedpræmie.
Hvordan får vi flere ud i naturen? Kan en mosvæg få nyt liv? Og hvordan skærer vi ned på engangsplast?
De spørgsmål blev blandt andet besvaret af 170 engagerede studerende under årets Circular Design Camp. Bevæbnet med limpistoler, modellervoks, pap og kreativt mod knoklede de i 25 intense timer på at udvikle bæredygtige løsninger på reelle problemstillinger fra virksomhederne Abena, Seemo, Mos Decor og SEF.
Dagene blev for mange en øjenåbner i forhold til, hvor langt man kan komme med en intens proces og et stærkt fokus på at skabe noget konkret, og det afsluttende award-show var en kavalkade af spirende idéer, som studerende på videregående uddannelser kan komme op med i løbet af meget kort tid.
Fra scenen blev det flere gange fremhævet, at fremtidens løsninger skal komme fra de unge, og ikke generationen af hvidaldrende - hvide, midaldrende - mænd i direktionslokalerne.

For Michael Sabro-Lippert, Fynske Banks erhvervscenterdirektør i Odense, var det også vigtigt at understrege de unges rolle i den grønne omstilling, da han stod i rampelyset for at overrække førstepræmien på 10.000 kroner til vinderne.
Han fremhævede samtidig Fynske Banks voksende fokus på ESG og bæredygtighed, som blandt andet afspejler sig i et øget fokus på området, når Fonden for Fynske Bank deler donationer ud. Fonden har støttet Circular Design Camp med 50.000 kroner.
- Bankerne har fået en vigtig rolle i den grønne omstilling, og det er noget, vi i Fynske Bank uddanner os inden for og taler med vores kunder om. Derfor er det en fornøjelse at stå her og se alle de gode idéer, som I er kommet op med, og som min generation ikke kan se, sagde han.
Fokus på det konkrete
Det var syvende gang, at Mark Hoppe og Jonas Deibjerg Rasmussen fra virksomheden Regndans afviklede eventet, og styrken ligger netop i at fokusere på konkrete løsninger. Det handler om at skabe noget, der virker og ikke bare lyder godt.
- Næsten 60 procent af vores unge mennesker er enten ekstremt eller meget bekymrede for, hvad fremtiden bringer på grund af klimaforandringerne, og hver fjerde unge kvinde overvejer at lade være med at få børn af samme årsag. Vores tilgang har været at droppe alle de fine ord og i stedet gøre noget. Derfor tvinger vi deltagerne til at blive konkrete. De skal bygge en prototype af deres løsning, for det er ikke idéen, men løsningen, de skal sælge, forklarer Mark Hoppe.
Da opgaverne fra de fire virksomhederne var blevet fordelt, gik der blot 25 timer, før de studerende skulle stå klar med både en prototype og en videopræsentation.
For Laura Bommersholdt og Lau Buus Larsen var processen og måden at arbejde på velkendt. De læser begge til diplomingeniør i integreret design på SDU, hvor de dog er vant til at have længere tid til processen. Sammen med Sebastian Pedersen og Noor Alzahra havde de mange ting oppe at vende, da de blev stillet over for opgaven med at kommunikere tankerne om det skov- og naturområde, som SEF i 2025 anlægger på Sydfyn, ud til en bredere målgruppe end dem, der kommer i området.
- Vi kom hurtigt til at tænke på, hvordan Pokémon Go for nogle år siden fik rigtigt mange ud i naturen for at jagte pokémons. Det kan man også gøre i den her sammenhæng, så folk tager i skoven for at jagte planter i stedet for pokémons og kan opnå rabat på deres elregning som en form for lokkemad for at finde endnu flere planter, fortæller Laura Bommersholdt.
Gruppen fik derefter bygget en prototype af et skovområde og en app til mobilen og klippet en video sammen, og trods opgavens korte deadline stod de til prisoverrækkelsen med relativ ro i kroppen efter en proces, der ganske vist havde været intens, men hverken havde kostet dem sene aftentimer eller nattesøvn.
Imponerede case-virksomheder
Fra salen kunne de derefter høre de fire case-virksomheder rose deltagerne over en bred kam.
Især havde det imponeret virksomhederne at opleve de studerendes energi, entusiasme, spørgelyst og interesse og det store potentiale i deres løsningsforslag. Samtidig blev det fremhævet, at de unges indsats var med til at indgyde håb for fremtiden.
- Det har været sindssygt svært at vælge en vindergruppe, og det er en cadeau til jer. I er ikke bare studerende. I er også tilrettelæggere, speakere og iværksættere og alt muligt andet. Det skal I tage med jer. Den gejst, I har udvist, har været virkelig imponerende, lød det blandt andet fra SEF, inden hver virksomhed kårede vinderen af deres respektive udfordringer.
Til sidst kunne Michael Sabro-Lippert fra Fynske Bank gå på scenen med vinderchecken til hovedprisen.
Spændingen blev på ægte tv-manér trukket en smule, og til deres egen store overraskelse blev Laura Bommersholdt og Lau Buus Larsen kaldt op i rampelyset for at modtage salens hyldest som årets vindere af Circular Design Camp.
- Vi har set det som en læringsproces, som var sjov at deltage i, men vi havde aldrig nogensinde regnet med, at vi skulle vinde, siger Laura Bommersholdt.
På den måde blev årets Circular Design Camp også en påmindelse om, at fremtidens løsninger ikke nødvendigvis kræver årtiers forskning eller komplekse processer. Når kreativitet, handling og viljen til forandring forenes, kan spirende idéer hurtigt omsættes til konkrete løsninger.
