Skip to Main Content
Skrevet d. 27. november, 2024
Startup Lab Bootcamp 1

Iværksætterdrømme på den store scene: Nu kulminerer Fynske Bank Startup Lab
Skarpe idéer og store ambitioner mødes på fredag i de historiske rammer på Koldinghus, når finalen i Fynske Bank Startup Lab kulminerer. De 12 finalister har gennemgået et intensivt forløb fyldt med nye indsigter, værdifulde erfaringer og stærke netværk. Men kun én virksomhed kan løfte trofæet og tage førstepræmien på 100.000 kroner med hjem.

Der er noget særligt ved finaler. Spændingen og de sidste forberedelser, der kan mærkes som en sitren i rummet. Nervøsiteten. Lysten til at præstere. Afklaringen, der følger med at have forberedt sig optimalt og blot kunne vente på afgørelsens time.

Den lurer lige om hjørnet i Fynske Bank Startup Lab; Afgørelsens time.

På fredag går det løs i historiske rammer på Koldinghus. For nogle af deltagerne er det første gang, de skal stå foran et stort publikum og formidle essensen af deres virksomhedsidé så overbevisende som muligt i konkurrence med andre ambitiøse iværksættere, der brænder for netop deres idé. Andre har prøvet det før.

Fælles for alle 12 finalevirksomheder er imidlertid, at Fynske Bank Startup Lab har været andet og mere end blot en konkurrence om dommerpanelets gunst og de to store pengepræmier.

Det har også været en øvelse i at sælge, markedsføre og eksekvere de forretningsplaner, der på sigt skal føre til et forretningsmæssigt gennembrud og desuden kunne pitche på en måde, der vækker potentielle investorers nysgerrighed.

Det sidste har været særligt relevant for Sidsel Hardt og Caroline Gjerlund fra virksomheden LiveEquipe, der både er ingeniører og passionerede hesteentusiaster. Sammen har de skabt en løsning, der hjælper ryttere med at analysere og optimere deres præstationer ved hjælp af avanceret teknologi, og de er netop nu på jagt efter en investor. De arbejder derfor målrettet på at rejse de halvanden million kroner, der skal til for at få produktet ud over rampen i en fart.

- Det har været rigtigt godt for os at få nogle øjne på vores forretning fra bankverdenen og erhvervslivet, så vi også får den del med, for det er sparring og viden om den businessmæssige side af forretningen, vi mangler, forklarer Sidsel Hardt.

En øvelse i formidling

Som ingeniører og inkarnerede hestepiger har de haft en nørdet tilgang til produktudviklingen og indimellem været så langt nede i materien, at de har haft svært ved at få det helikopterblik på forretningen, der skal til for at formidle idéen bedst muligt til folk, der ikke kender ridesporten.

- For os er det åbenlyst, at man kan tjene penge på vores idé og gøre det i overbevisende stil.  Vi ved, der er mange penge i ridesporten, og at folk er villige til at leve af havregrød for at få råd til de nyeste ridebukser til 2700 kroner, men den del har vi skullet øve os i at formidle, siger hun.

Startup Lab Bootcamp 8

LiveEquipe er på markedet med en prototype, som virksomheden lejer billigt ud for til gengæld at få værdifuld og brugbar feedback. Én ting er at teste og udvikle udstyr, der fungerer i laboratoriet. Noget andet er at sikre, at det også fungerer i en støvet og fugtig ridehal, hvor udstyret kommer til at ligge i et hjørne, når det ikke bliver brugt.

- Vi får rigtig positiv feedback, men det koster penge at få vores løsning produceret, CE-godkendt, markedsført og solgt. Derfor vil det være helt fantastisk at vinde Fynske Bank Startup Lab, for de penge vil virkelig kunne gøre en forskel, understreger Sidsel Hardt.

Oppe mod de store

Det samme gælder naturligvis de øvrige finalister, og Oskar Bjerrum, der er medstifter af Aarhus-virksomheden Krydr, har store forventninger til fredagens finale, hvor de tre profilerede erhvervsfolk Jesper Buch, Brian Mikkelsen og Tina Søgaard er en del af dommerpanelet.

- Jeg har set billeder af salen, og det bliver en kæmpe oplevelse. Det er nogle meget skarpe mennesker, der sidder i panelet, og vi glæder os rigtigt meget til at få deres kommentarer og feedback at kunne arbejde videre med, siger han.

Oskar Bjerrum og hans kompagnon, Bob Larsen, er begge 22 år, studerende og fortalere for det hjemmelavede måltid. Sammen har de udviklet en række krydderiblandinger, som skal gøre det nemmere at lave sund hjemmelavet mad, der smager godt. Makkerparret har allerede flere af deres blandinger i det faste sortiment hos Meny og Wolt Market og er desuden på hylderne hos enkelte Coop og Løvbjerg-butikker.

- Ambitionerne er store. Vi vil være danskernes foretrukne løsning til nem, hjemmelavet mad. Vi skal ud at slås med de store om at vinde plads på hylderne. Drømmen er, at der en dag står 20 forskellige Krydr-blandinger på hylderne i supermarkederne, men det er en hård branche med nogle store spillere som Knorr og Santa Maria, vi er oppe imod, men vi er allerede kommet et godt stykke vej, påpeger Oskar Bjerrum.

Til fordel for Ukraine

En lignende historie kan Nicolaj Ebbesen fra Keep Ukraine Going fortælle.

Virksomheden er på markedet med en økologisk solsikkeolie fra Ukraine og har efter de første tre måneder omsat for en kvart million i de 220 supermarkeder, som virksomheden er til stede i.

For Nicolaj Ebbesen og de øvrige tre involverede i virksomheden er det imidlertid lige så meget den forskel som virksomheden gør, der betyder noget.

- Mit og min kompagnons engagement er primært velgørenhed. Vi synes, det er en god idé, men det er klart, at hvis Keep Ukraine Going skal være gangbart på sigt, så skal der også være en forretningsmodel, der kan fungere, siger han.

Startup Lab Bootcamp 9

Keep Ukraine Going blev til ved lidt af en tilfældighed.

Nicolaj Ebbesen og Esben Padkjær Pedersen arbejder med boligudlejning og mødte Yana Dryupina og Rodion Svystun, da de i 2023 skulle fremvise en lejlighed for det ukrainske par. Kemien var god, og bekendtskabet udviklede sig til et venskab og efterfølgende også et forretningsmæssigt partnerskab med udgangspunkt i ønsket om at gøre noget godt for det krigsplagede Ukraine.

Valget faldt på fødevare- og landbrugssektoren.

- Vi opdagede, at danskere og andre europæere ofte er lidt skeptiske overfor fødevarer fra Ukraine og andre østeuropæiske lande, men hvis det er økologiske produkter, er situationen en anden. Derfor har vi stiftet Blue Yellow Organic, som sælger økologiske produkter fra Ukraine for at støtte landet, forklarer Nicolaj Ebbesen.

Et inspirerende fællesskab

For ham har Fynske Bank Startup Lab-forløbet givet en række gode og brugbare værktøjer. Det gælder både i forhold til salg og til opbygning og struktur på virksomhedens pitch. Det betyder, at han og de øvrige involverede i Keep Ukraine Going føler sig langt bedre forberedt til finalen end før det intensive forretningsudviklingsforløb.

Det samme gælder Oskar Bjerrum og Bob Larsen fra Krydr, som desuden har haft stor gavn af at møde de andre deltagere i forløbet.

- Der er mange vidt forskellige virksomheder med, og selv om vi er to i Krydr, kan man nemt komme til at sidde lidt i sin egen boble. Derfor har det været enormt inspirerende og motiverende at komme ud og møde de andre iværksættere, siger han.

Der er 100.000 kroner til vinderne af Fynske Bank Startup Lab og 50.000 kroner til nummer to. De øvrige finalister går fra finalen med fem timers individuel vejledning fra det digitale marketingbureau Asento.

På fredag bliver spændingen udløst på Koldinghus, og selv om der kun er én, som løber med sejren, så har alle finaledeltagere undervejs fået ny indsigt, netværk og værdifuld erfaring, som forhåbentlig bringer dem et vigtigt skridt tættere på at realisere deres drømme.